back to top

Kako putovati u Budimpeštu preko putničkih agencija?

Najbolji vodič za putovanje u Budimpeštu!

Ako vas zanima kako putovati u Budimpeštu preko putničkih agencija onda ste na pravom mjestu. U nastavku otkrivamo mini dnevnik sa putovanja iz Budimpešte koji će vas savjetovati šta posjetiti u ovom gradu, koja opcija prevoza je najbolja itd.

Odaberite agenciju preko koje želite putovati

Odabir agencije prvi je korak do željene destinacije. U nekoliko navrata smo se u razgovoru sa suprugom dotakli teme putovanja, trebamo li putovati samostalno vlastitim vozilom ili preko agencija?

Navest ću primjer koji je presudio u našem slučaju.. Siječanj 2020., produženi vikend, 3 dana, subota 4.1.-ponedjeljak 6.1. (Tri kralja), a ujedno nam je i 7. godišnjica pa smo planirali negdje otići.

Budući da su blagdani i Advent još uvijek trajali, pomislili smo na Budimpeštu, kraljicu Dunava. Krenuli smo u potragu za smještajem preko Booking.com-a koji je zapravo vrlo povoljan i super izgleda, mislim da sam našao 2 noćenja, 3 dana u apartmanu za nas dvoje i koštao je oko 350 kn.

Stvarno super cijena. Ali kako ne može sve biti super, našli smo i nešto što nam nikako ne odgovara. Htjeli smo krenuti u subotu ujutro da imamo cijeli dan i vratiti se u Zagreb u ponedjeljak poslijepodne.

Nažalost, nismo uspjeli kombinirati niti jedan prijevoz. Postojala je opcija Flixbus i vlak. Vlak vozi barem jednom dnevno, a iz Zagreba kreće oko 16:35, pod uvjetom da ste tamo u kasnim večernjim satima, 22:24.

Iako je cijena bila odlična, 15 eura po osobi. Flixbus ima opcije višednevnih putovanja po različitim cijenama. Za taj termin je bilo nešto kao ako ideš ujutro i popodne najskuplje su karte, a ako ideš usred dana najjeftinije su, ali onda u petak dođeš na neki besmisleno vrijeme.

Sjećam se da su tamo karte bile oko 150-190 kn po osobi, a autobus za povratak nije bio toliko čest i cijene su bile puno više.

Pa kad smo tražili agencijske ponude, pokazalo se da je sve jeftinije i praktičnije, oni se za sve pobrinu, a mi uživamo. pa smo ipak odlučili posjetiti Budimpeštu za Valentinovo, tj. subotu 15.02.2020.

Išli smo na jednodnevni izlet jer se ionako vraćaš kasno navečer, oko 22-23 sata, pa imaš još vremena za odmor u nedjelju, pogotovo za nas koji ponedjeljkom radimo prvu smjenu, pa nam ovo više odgovara.

Ali svatko ima svoje, koliko vremena imaš i što ti odgovara. Obratite pažnju odakle agencija kreće s vašim prijevozom, ako je iz Zagreba, a vi ste iz nekog drugog grada razmislite o prijevozu do tamo i natrag i koliko vam vremena treba.

Provjerite povratne informacije na Facebooku, na stranicama agencija. Meni je to super praktično jer smo sve riješili preko e-maila, oni su poslali ugovore, mi smo ih potpisali, skenirali nazad, oni su nam poslali plan putovanja, a par dana prije su nam rekli gdje ćemo sjesti u autobus i putovati. plan.

kako putovati u budimpeštu preko putničkih agencija?
Kako putovati u Budimpeštu preko putničkih agencija?

Putovanje u Budimpeštu

Okupili smo se u 04:30, au 04:45 smo krenuli. Putem smo stali dva puta. Na granici smo se malo duže zadržali, dok su nas naši pa njihovi pregledavali i skenirali dokumente, što je trajalo oko 30 minuta.

Imajte na umu, a upozorit će vas u autobusu, da se u Mađarskoj svaki WC naplaćuje, na benzinskim postajama 100 forinti, a u gradu 1-1,5 eura.

Promijenite novac na vrijeme, svugdje možete platiti u eurima, mi smo nosili samo eure i nismo imali problema. Na benzinskim pumpama imate aparat koji kad ubacite 1 euro izbaci forinte pa imate i za WC. Mali savjet, ako ćete mijenjati kune u forinte u banci, ne zaboravite to učiniti barem 4-5 dana prije puta. Probala sam 2 dana prije i nije se moglo u tako kratkom vremenu jer moraju naručiti forinte.

Eura uvijek ima. Prvo smo posjetili najvišu točku Budimpešte – brdo Gellert sa spomenikom slobode koji se vidi iz svih dijelova grada i gdje se sa Citadele, stare budimske utvrde, pruža panoramski pogled na Budim, Peštu i Dunav.

U Budimpešti ćete doživjeti jedinstvenu ljepotu kulturno-povijesnih spomenika koji će vas ostaviti bez riječi. Po dolasku idemo u zajedničku šetnju s pratiteljem grupe.

kako putovati u budimpeštu preko putničkih agencija?
Kako putovati u Budimpeštu preko putničkih agencija?

Vidjet ćete Budim, gdje se nalazi Kraljevska palača, crkva sv. Matijaša i Ribarske tvrđave, s vjerojatno najljepšim pogledom na Budimpeštu i njene mostove, kojih ima čak osam, a najstariji, ali i najljepši je Lančani most preko kojeg se spuštamo u Peštu.

S peštanske strane najljepši su neogotički dragulji, zgrada Parlamenta s oko 700 prozora, bazilika sv. Stjepana, Trg heroja, najveći trg u Budimpešti, koji je izgrađen u čast 1000. obljetnice mađarske države s Milenijskim spomenikom i kipom anđela Gabrijela, Andrassyjeva avenija, najljepša gradska ulica s opera, gradski park, tj. Varosliget.

Hrana u Budimpešti

Imali smo dosta vremena za uživanje na glavnom trgu Vorosmarty, u mirisu prekrasnih kurtoskalaca (zbog svog oblika zovu ga i “torta od dimnjaka”, tradicionalno mađarsko pecivo, lijepo mekano i mrvičasto). Išli smo u šetnju, fino ručali u restoranu Cucina.

Njoke u umaku od sira s komadićima junetine koštat ćete 15,5 eura po osobi. U Mađarskoj smo se susreli s istom situacijom kao kad smo putovali u Veneciju, naplaćuju postavljanje stola, što vas košta 3,5 eura.

Sve u svemu jako ukusno i zasitno. U Budimpešti imate skoro sve dućane kao ovdje, Zara. H&M, Pull&Bear, McDonalds…

kako putovati u budimpeštu preko putničkih agencija?
Kako putovati u Budimpeštu preko putničkih agencija?

Bilo nam je prekrasno, pogotovo na kraju dana vožnja uz Dunav, stvarno nešto prekrasno, svakako preporučam da doživite to iskustvo, košta 13 eura po osobi i traje oko 50 minuta. Uz vožnju brodom dobivate čašu šampanjca. vozili smo se od 17 sati, malo prije zalaska sunca, ovo će mi ostati nezaboravna uspomena do kraja života.

Suveniri, magneti su oko 4-5-6 eura. Našli smo mali dućan gdje su jeftinije, pa smo magnet platili 1 euro za uspomenu na posjet Budimpešti. Osobno mi je previše platiti 5 eura za magnet.

Street food u Budimpešti, odnosno lisnato tijesto punjeno višnjama i vanilijom, 3 eura komad. stvarno ukusno i zasitno. Kuhano vino košta 1,5. eura.

Mi smo putovanje agenciji platili 204 kn po osobi (imali smo popust kao postojeći putnici jer smo ranije rezervirali), inače je cijena bila 240 kn/osobi. Dodatno možete uplatiti putno osiguranje (opciono, mislim da je oko 24 kn) i osiguranje od otkaza putovanja (ako odustanete, vratit će vam novac, to je oko 50 kn, također nije obavezno, nije obavezno).

Uživaj u životu, putuj, bez obzira koliko imaš godina, dopusti si odmoriti dušu dan-dva i otići negdje i zabaviti se!

Sretan put!

uputstva.org

Preporuka

Možda vas zanima